Casino Inactivity Fees: When Can Operators Charge You?
You log back in after a long break and the balance is lower than you left it. The statement shows an inactivity fee. Some operators are allowed to charge one, but whether it is lawful depends on the regulator, the casino's own terms and whether you were warned first. No rule says every casino starts deducting after a set number of months, so the detail matters. This guide sets out what is permitted and how to challenge a charge.
What Is a Casino Inactivity Fee?
An inactivity fee is a charge an operator deducts from an account that has not been used for a stated period. The Gambling Commission says such fees must reflect what it costs the business to maintain the account. It calls accounts unused for at least 12 months dormant, while operators and Malta's rules speak of inactive accounts. The words overlap, but each casino defines inactivity in its own terms. A fee is not confiscation, because it pays for keeping the account open.
When Can Online Casinos Charge Inactivity Fees?
Five conditions usually decide whether a charge is valid:
- The account must have been unused for the period the rules and the casino's terms set, which in Great Britain is at least 12 months
- The fee and the meaning of inactivity must appear in the terms and conditions
- You must be warned at least 30 days in advance, though the two regulators tie this to different moments
- British operators must first try to return the money to the last payment method used, and Maltese notices must offer the option to withdraw
- The charge must be proportionate rather than arbitrary
Which rules apply depends on the casino licence the operator holds, and the British 12-month period does not carry over to other jurisdictions. If a withdrawal is slow rather than refused, see why withdrawals get delayed.
UK vs Malta: Casino Inactivity Fee Rules
The table compares the two regimes, and the notes after it add detail that a table cannot hold.
| Requirement | Great Britain (UKGC) | Malta (MGA) |
|---|---|---|
| When an account becomes inactive | After at least 12 months without use | Set by the operator's terms, with no fixed period in the Directive |
| Advance notice | A reminder at least 30 days before the fee starts | Notice at least 30 days before the account becomes inactive |
| Withdrawal option | Operator tries to return the balance to the last payment method first | Notice must include the option to withdraw the funds |
| Fee limits | Reasonable, set out in the terms and reflecting maintenance costs | Only while the account does not go into a negative balance |
| Self-excluded accounts | Operator closes the account and returns the money | No fees during the player's self-exclusion |
Great Britain
The Commission allows a reasonable periodic charge only once an account is dormant. It does not accept inactivity as a ground to confiscate or deduct from the deposit balance, and disproportionate charges are ruled out.
Malta
Article 32 of the Gaming Authorisations and Compliance Directive requires the terms to state clearly when an account counts as inactive and what follows. It fixes no period, so each operator chooses its own. Fees may be charged only while the account does not go into a negative balance.
How Much Can Casinos Charge for Inactive Accounts?
No universal fee exists. Each operator sets its own amount, and these examples come from terms checked on 26 October 2026. These are charges for maintaining an account, not the payment fees a bank or e-wallet may apply.
William Hill
An account is inactive after 13 consecutive months, and a £3 fee is taken on the 28th of each month, starting at least 30 days after the first attempt to notify the customer.
Mr Green
An account is inactive after 365 days without a login, with 30 days' advance notice, and a monthly €5 fee applies while the balance is positive, with a smaller balance reduced to zero.
Betfair
UK accounts count as dormant after 24 consecutive months, but its terms state that it does not charge dormant account fees.
Can an Inactivity Fee Reduce Your Balance to Zero?
Yes. Monthly deductions wear a balance down, and the Gambling Commission confirms that fees on dormant accounts can bring it to zero. Malta adds a limit: fees may be charged only while the account does not go into a negative balance. Even a zero balance gives an operator no free hand over your funds. In Malta, an operator that closes an inactive account and cannot return the balance may appropriate it only after a final notice by every available means and a wait of at least five years, and the money must fund responsible gaming. If the operator itself fails, different rules apply, covered in what happens to your money if an online casino closes.
Can Casinos Charge Fees During Self-Exclusion?
Self-exclusion differs from ordinary inactivity because you have asked to stop gambling. Under Maltese rules, no fee may be charged to an account made inactive by the player's own self-exclusion while it lasts. Fees may resume afterwards if the player stays inactive for the period in the terms, which cannot be under one month. An account excluded by the operator itself may be charged only if the reasons were clear and justifiable. In Great Britain, the Commission says the business must close the account and return the money once a self-exclusion agreement is made. Support is listed on our responsible gambling page.
How to Dispute or Recover Casino Inactivity Fees
Work through these steps in order:
- Check your transaction history for the date and amount of each deduction
- Find the version of the terms that applied when the fee was charged
- Compare the inactivity period and the notices you received with those terms
- Ask the casino in writing to explain the charge
- Make a formal complaint to the operator and keep the reference
- If it is not resolved, use the alternative dispute resolution route or contact the competent regulator
In Great Britain the operator has eight weeks to resolve a complaint before you can go to a free ADR provider. Malta's Directive adds a remedy: once charging has begun, a player who could not access the account because of a health-related impediment may request reimbursement, with adequate proof. No route guarantees a refund.
How to Avoid Casino Inactivity Fees
A few habits keep a balance from being worn down:
- Read the inactive account clause before you deposit
- Withdraw money you do not plan to play with, using the cashier procedure
- Keep every notice the operator sends and note the dates
- Check the terms again before a long break
- Look at the closure conditions before leaving an account unused
Conclusion
An inactivity fee can be lawful, but only within the limits set by the licensing regulator and the contract you accepted. Look for a stated inactivity period, a reasonable charge and proper advance notice, and remember that British and Maltese rules differ. If a deduction does not match the terms, ask for a written explanation and use the complaint route. Nothing guarantees a refund, but a clear record gives you the strongest footing.
FAQ
Can an online casino charge an inactivity fee?
Sometimes. A fee is lawful only if the terms set it out, the account has been inactive for the required period and you received advance notice. In Great Britain it must also be reasonable.
How long before a casino account becomes dormant?
It depends on the jurisdiction and the terms. The Gambling Commission requires at least 12 months before a British account counts as dormant, while Malta fixes no period and leaves it to the operator's terms.
Can inactivity fees reduce my balance to zero?
Yes. The Gambling Commission says fees on dormant accounts can bring a balance to zero. Under Maltese rules fees may be charged only while the account does not go into a negative balance.
Can I get a casino inactivity fee refunded?
Not automatically. Check whether the fee matched the terms and notice rules, then complain to the operator. Malta's Directive allows a refund request where health-related impediments blocked access, with adequate proof.
Can casinos charge inactivity fees during self-exclusion?
Under Maltese rules, no fee may be charged during a self-exclusion the player requested. In Great Britain, the Commission says the business must close the account and return the money.











